dakgoten vervangen

Is uw dakgoot toe aan vervanging?

Heeft u last van lekkage aan uw dakgoot? Of is uw dakgoot beschadigd of wellicht gewoon verouderd? Het is dan wellicht verstandig om uw goot te gaan vervangen. Lekkage kan namelijk vervelende problemen, zoals waterschade, met zich mee brengen. In sommige gevallen is een reparatie mogelijk, maar bij te grote beschadigingen is een vervanging nodig. Een loodgieter kan bepalen of vervanging of reparatie aan uw dakgoten nodig is.

Keuze voor een bepaalde dakgoot

Voordat u een nieuwe dakgoot kunt gaan plaatsen, moet u nadenken over wat voor soort goot u wilt gaan gebruiken. Er zijn namelijk diverse soorten. Denk bijvoorbeeld aan een mastgoot, die een halfronde vorm heeft, of een rechthoekige dakgoot zoals een bakgoot. Ook kunnen dakgoten gemaakt worden van verschillende materialen. Zo kunt u bijvoorbeeld tijdens het kiezen van bepaald materiaal ook rekening gaan houden met het milieu. De keuze van de dakgoten wordt daarnaast natuurlijk ook bepaald door de stijl van uw huis, uw wensen wat betreft onderhoud en de grote van uw dak.

Het plaatsen van een nieuwe dakgoot

Als is gebleken dat uw dakgoot aan vervanging toe is, dan kunt u er voor kiezen een expert in te huren. Echter kunt u, met enige kennis van zaken, ook zelf uw nieuwe goot gaan plaatsen. In dit geval is het belangrijk om eerst een gootbeugel uit te zoeken die bij uw situatie past. Er zijn namelijk verschillende gootbeugels verkrijgbaar. Zodra u de juiste beugel heeft gevonden, kunt u aan de slag met het plaatsen van de nieuwe goot. Dit gaat als volgt:

• Bepaal waar de dakgoot moet komen. Belangrijk: de goot moet al het regenwater goed kunnen opvangen.
• Beslis vervolgens waar de gootbeugels komen. Hierbij is het belangrijk dat de tussenliggende afstand tussen de gootbeugels maximaal 50 cm bedragen.
• Plaats nu de eerste en laatste gootbeugel. Op deze manier krijgt u de juiste afschot. Het afschot is het aflopen naar beneden. Een juiste afschot is belangrijk om ervoor te zorgen dat het regenwater goed kan worden afgevoerd naar de regenpijp.
• Span vervolgens een touw tussen de beide beugels. Per meter moet u een afschot van 2,5 mm aanhouden.
• Controleer nu met een waterpas of de goot daadwerkelijk afschot is. Als dit niet het geval is, is dit nu nog gemakkelijk aan te passen.
• Plaats nu de overige gootbeugels langs het gespannen touw.
• Maak vervolgens de goot op maat.
• Als u gebruik maakt van dakgoten met klemverbindingen, dan schuift u de delen in elkaar. Als u de dakgoot moet lijmen, onvet en schuur dan de delen die gelijmd moeten worden. Vervolgens brengt u de lijm aan in de lijmnaad en zet u de dakgoot in de gootbeugels.

Een dakdekker inschakelen

Besteedt u deze klus liever uit aan een erkende dakdekker? Leon Vos neemt u de werkzaamheden aan uw dak, dakgoten of hemelwaterafvoer graag uit handen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte op maat.