Maakt uw verwarming klotsende of tikkende geluiden? Waarschijnlijk is er niks ernstig aan de hand, maar is het tijd om de verwarming te ontluchten. U kunt dit laten doen, maar het is ook erg makkelijk om zelf te doen. Weet u niet hoe dit moet? Wij helpen u een eindje op weg.
Waar dient ontluchten voor?
Hoort u een klotsend of tikkend geluid uit uw verwarming dan zitten er waarschijnlijk luchtbellen in het verwarmingssysteem. Heeft u er geen last van, dan is het alsnog verstandig om wel uw verwarming te ontluchten. Door de lucht in de verwarming kan het zijn dat het warme water niet goed wordt verspreid en dit kan kou in huis veroorzaken. Ook kan het roest in het verwarmingssysteem veroorzaken en dit kan kwetsbare delen beschadigen en zelfs verstoppen.
Hoe ontlucht u een verwarming?
Heeft u er voor gekozen om zelf uw verwarming te ontluchten? Wij hebben voor u een stappenplan gemaakt. Volg de onderstaande stappen om uw verwarming te ontluchten. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met een CV-ketel specialist bij u uit de regio. De specialisten van CV-ketel Nu staan 24 uur per dag voor u klaar indien u te maken krijgt met een storing van uw verwarmingsketel.
Stappenplan ontluchten
Stap 1 – Draai uw thermostaat op de laagst mogelijke temperatuur. Zet hierna uw CV installatie uit. U kunt uw CV installatie uitzetten door simpelweg de stekker uit het stopcontact te halen. Wacht voor u verder gaat naar stap 2 nog 15 minuutjes. Dit omdat zo alles even kan afkoelen.
Stap 2 – Nu is het tijd om de verwarming te ontluchten. Begin bij de radiator die het laagst geplaatst is in uw huis. Deze bevindt zich vaak op de eerste verdieping. Eindig bij de hoogste radiator. U werkt dus als het ware omhoog.
Stap 3 – Draai de kraan van de radiator die u wilt ontluchten dicht.
Stap 4 – Zoek het ontluchtingsventiel van de radiator. Heeft u deze gevonden? Houd er dan een doekje bij en draai het ventiel open. Zodra er water uitkomt, draait u snel het ventiel weer dicht.
Stap 5 – Draai nu de radiatorkraan van de desbetreffende radiator weer open.
Stap 6 – Heeft u op deze manier alle radiatoren ontlucht? Dan kunt u de stekker van uw CV installatie weer in het stopcontact stoppen.
Stap 7 – U hoeft nu alleen nog de waterdruk van uw CV ketel te controleren. De waterdruk is goed tussen de 1,5 en 2 bar. Dit kunt u zien aan de wijzer van de manometer. Staat de wijzer in het groene vakje, dan is het goed. Staat de wijzer in het rode vakje? Vul dan uw ketel bij.
Heeft u vloerverwarming? Ook dan zijn wij u graag van dienst.