Airco installatie

Airco zelf installeren

Als u een beetje handig bent ingesteld, kunt u er voor kiezen om uw airconditioning zelf te installeren. Maar een airco installeren, hoe moet dat dan? De specialisten van Putman Koeltechniek & Airco heeft de stappen voor u op een rijtje gezet. Let op! Deze stappen gelden alleen voor een airconditioning bestaand uit twee units.

Stap 1 – Kies de plaats

De eerste stap bij het plaatsen van een airco is de plaats bepalen. Uw airconditioning moet minimaal 15 cm van het plafond af worden geplaatst. Dit is voor een goede luchtcirculatie. Nog een voorwaarde van de plaats is dat de luchtafvoer naar buiten toe mogelijk moet zijn en dat er weinig tot geen leidingen in de muur zitten. Verder maakt het niets uit waar u de airco plaatst, ook al raden wij de koele luchtstroom van de airco niet op een plaats te richten waar mensen kunnen zitten. Dit omdat het in huis nogal wat kan tochten met een airco.

Stap 2 – De bevestiging (binnenunit)

Haal de airco uit de doos en plaats de montageplaat waterpas aan uw muur. Bepaal daarna het punt waar u het gat in de muur wilt hebben. Boor met een diamantboor het gat open. Maak de muur van binnen goed schoon en verwijder eventuele muurisolatie dat in de weg ligt. Plaats nu op de juiste manier de snoeren en kabels van uw airconditioning en trek alle leidingen door de muur. Hierna kunt u de unit plaatsen op de montageplaat.

Stap 3 – De bevestiging (buitenunit)

Plaats net al de bij de binnenunit de montageplaat waterpas aan uw muur. Monteer daarna de unit met bijgeleverde bouten, moeren en trillingsdempers. Dezen worden vaak standaard geleverd bij een airco. Heeft u geen ruimte voor de buitenunit op uw muur, dan kan deze vaak ook op de vlakke vloer worden geplaatst.

Stap 4 – Sluit de binnen- en buitenunit aan elkaar vast

U kunt nu beginnen met het installeren van het koelleiding set. Draai de buizen stevig vast aan de binnen- en de buitenunit. Zorg er voor dat ze goed vast zitten om lekkage te voorkomen. Hierna moet de stuurkabel nog worden geïnstalleerd. Deze komt van de binnenunit en moet worden aangesloten aan de buitenunit. Hoe dit moet wordt aangegeven via nummering.

Stap 5 – Laatste afwerkingen

Plaats de afdekkingen op de kap van de buitenunit en zorg er voor dat alles er net uit ziet. Nu is uw airco helemaal geïnstalleerd! Denk er bij het gebruiken van uw airco om dat het temperatuurverschil met buiten niet groter is dan 8°C. Dit is niet goed voor de gezondheid en kan een temperatuurshock veroorzaken.