Dakgoten schoonmaken

Zelf uw dakgoten schoonmaken

Het is noodzakelijk om af en toe uw dakgoten goed schoon te maken. Doet u dit niet, dan zijn er allerlei gevolgen waar u liever niet mee te maken heeft. Zo kunnen uw muren beschadigen, maar er kan ook lekkage in uw woning komen waardoor er schimmel en vochtplekken kunnen ontstaan. U kunt er voor kiezen om uw dakgoten schoon te laten maken door een professional, maar u kunt ze ook zelf schoonmaken. Wij vertellen u hoe u in slechts een aantal stappen uw dakgoten kunt schoonmaken.

Wat heeft u nodig?

Omdat het best gevaarlijk is om uw dakgoten schoon te maken, is het belangrijk dat u beschikt over de juiste gereedschappen. Hier een checklist met de benodigdheden :

  1. Stevige ladder die hoog genoeg is!
  2. Werkhandschoenen
  3. Tuinschepje
  4. Tuinslang
  5. Schuurspons/staalborstel
  6. Eventueel veiligheidsbril

Heeft u alle benodigdheden compleet? Dan kunt u beginnen met het schoonmaken van uw dakgoten.

Stap 1 – Schep de rommel weg

Schep als eerst de grootste rommel uit uw dakgoten weg. Dit gaat het eenvoudigst als het een beetje vochtig is. Is de troep in de dakgoten erg droog? Dan kunt u het een beetje vochtig maken met een tuinslang.

Stap 2 – Doorspoelen

Is de grootste rommel uit de dakgoten weggehaald? Dan kunt u uw dakgoten doorspoelen. Doe dit met een tuinslang. Doe dit met beleid zodat er niet veel vieze vlekken op uw muren of dak komt.

Stap 3 – Hardnekkig vuil verwijderen

Na het doorspoelen van uw dakgoten is de kans groot dat er nog vuil inzit dat niet makkelijk wordt verwijderd. Dit kunt u verwijderen met behulp van een schuurspons of een staalborstel. Heeft u het losgemaakt? Spoel dan nog eens uw goten door met water.

Laten schoonmaken?

De meest veilige manier om uw dakgoten te schoonmaken, is om het te laten schoonmaken door een gespecialiseerd bedrijf. Zo kan er niks tot weinig fout gaan en wordt het zeker goed uitgevoerd. Er bestaat eveneens de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten voor het schoonmaken van de regenpijpen en dakgoten. Zo wordt hardnekkige lekkage voorkomen. Cor van Meer is zo’n erkende dakgotenspecialist. Het bedrijf heeft zijn hoofdvestiging in Almere, maar is actief in de Randstad, Noord-Holland en Noord-Brabant. Vraag gerust meer informatie over het (periodiek) schoonmaken.